Lysekils Musteri,

en del av

Olssons gård

Vi som driver Lysekils Musteri heter Karolina och Kristoffer Kiel Olsson. Vi bor på Lögen ute i Lyse där vi under namnet Olssons gård har gårdsbutik med självbetjäning och grönsaksodlingar. Välkommen att besöka oss där också!

Vår idé är att ni ska ta tillvara alla de äpplen som varje år mognar i era trädgårdar och istället för att de hamnar på en kompost, förvandla dessa äpplena till must. Vi erbjuder oss att musta era äpplen och fylla musten i tre-liters så kallade Pouch-Up påsar. Typ bag in box fast utan kartonghölje. All must pastöriseras.

Mindre krångel, ingen bokning, ni kommer till oss, vi väger in frukten och när er must är klar meddelar vi er via ett sms. Inlämning av äpplen och hämtning av must sker på öppettiderna, se här.

Har du äpplen i din trädgård som du inte hinner, orkar eller vill ta hand om? Vi kommer gärna och plockar dina äpplen. Samtidigt städar vi såklart upp alla dåliga äpplen som ligger under trädet och tar hand om dem också. Hör av dig till oss så kommer vi!

Vi köper äpplen och päron

Vi köper in frukt av föreningar, idrottslag-, klubbar och skolklasser som behöver dryga ut sin kassa. Alltid är det någon som känner någon som har massor av äpplen och päron som behöver tas omhand. Antingen säljer ni frukten till oss eller så låter ni tillverka must av frukten och säljer musten. Kontakta oss för pris.

Vi plockar gärna

DINA ÄPPLEN OCH PÄRON!

Är äpplet redo att mustas?

Som med det mesta så hänger resultatet på råvaran, goda, mogna äpplen med utvecklad sötma och en balanserad syra, blir god must. Äpplet ska alltså vara moget och krispigt. Dela äpplet med en kniv, är kärnorna bruna så är äpplet moget.

Ta ett bett i äpplet, knakar det i äpplet är det krispigt och lämpar sig för mustning. Är smaken söt och frisk så är det perfekt. Fallfrukt är lämplig att musta så länge det inte börjat ruttna. Skorv, fult skal eller andra mindre skavanker inverkar inte på mustningsresultatet. Olika äpplesorter har olika mängd sötma och syrlighet varför det många gånger är perfekt att blanda olika äpplesorter vid mustning.

Hållbarhet och förvaring

Vi pastöriserar all must, dvs vi höjer upp temperaturen på musten till åttio grader under en tid. Pastöriseringen tar bort eventuella mikroorganismer och bakterier i musten. I en oöppnad påse håller sig musten frisk i ca ett år, förvaring ska helst ske mörkt och svalt. En öppnad påse håller sig i ca fyra veckor om den förvaras i kylskåp.

Vi tillsätter inget konserveringsmedel till musten, inte något annat heller.

Päron

Ja vi mustar päron men tänk på att de lätt blir mjöliga om de blir det minsta övermogna och då sätter det igen våra pressar. Dessutom innehåller päron nästan ingen syra varför ren päronmust ofta blir helt utan friskhet och istället upplevs som blaskig och sötsliskig. Så för bästa resultat, plocka päronen strax innan de är mogna, de skall vara hårda och sammusta dem med äpplen. Vi brukar rekommendera att inte ha mer än tjugofem procent päron och resterande del äpplen om man skall få en frisk och välsmakande must.

Att musta sina egna äpplen hos Lysekils Musteri

Femtio kilo äpple ger mellan tjugofem och trettio liter must. Vårt musteri är dimensionerat för femtio kilo äpplen åt gången, så om du vill ha must från just dina äpplen så vill vi att du har minst femtio kilo äpplen med dig till oss. Femtio kilo äpplen är fyra till fem vanliga papperskassar.

Har du mindre mängder äpplen än femtio kilo så sammustar vi dina äpplen med andra kunders äpplen.

Tänk på att hantera äpplena så varsamt du kan, kasta inte äpplena ner i din behållare utan lägg ner dem försiktigt. Vi tvättar äpplena innan vi mustar dem men se till att äpplena inte är jordiga eller på annat sätt smutsiga. Äpplena du kommer till oss med ska vara så rena som möjligt, så rena att du kan sätta tänderna i dem.

Vi väger in dina äpplen och vi tar dina uppgifter så att vi kan kontakta dig när musten är klar. Du får också veta vad musten ungefär kommer att kosta dig.

Äpplen vi inte mustar

Mjöliga äpplen sätter igen vår musteriutrustning varför vi inte vill ha in dessa i musteriet. Övermogna och äpplen med mögel eller där förruttnelse startat vill vi inte heller ha in i musteriet. Vad gäller fallfrukt från beteshagar, där lamm, kor eller andra betesdjur betat får inte mustas. Risken för otrevliga bakterier är överhängande.